Mantelzorg

Zorgen voor een naaste. Voor uw zieke partner of kind. Uw ouders of buurvrouw.
Maar wat als de zorg langer duurt dan een paar weken?
Omdat de ziekte chronisch is, of wanneer er sprake is van een beperking?
Dan bent u mantelzorger.

Als mantelzorger staat u niet alleen!

Het is goed om te weten dat u in uw zorgtaak niet alleen hoeft te staan. Langdurige en intensieve zorg voor een ander kan op den duur zwaar worden. Het Steunpunt Mantelzorg kan u ondersteunen. Ervoor zorgen dat u even een adempauze in kunt lassen door bijvoorbeeld respijtzorg te organiseren. Ontmoetingen regelen met lotgenoten. Uw vragen beantwoorden. De mantelzorgondersteuning is er voor ú als mantelzorger en wordt op maat ingevuld naar uw wens. We denken met u mee en versterken uw eigen kracht en zelfredzaamheid.

Activiteiten

Trefpunt Mantelzorg

Vindt u het fijn om andere mantelzorgers te ontmoeten en kennis en vaardigheden op te doen? Dan bent u van harte uitgenodigd voor het Trefpunt Mantelzorg in Ter Apel, Vlagtwedde of Bellingwolde. De invulling van het Trefpunt Mantelzorg willen we graag afstemmen op de wensen van u als deelnemers. Het Trefpunt is bedoeld voor alle mantelzorgers, van jong tot oud waarbij het niet uitmaakt voor wie u zorgt of met welk ziektebeeld u veel in aanraking komt. De toegang is gratis. Elke maand organiseren we een Trefpunt Mantelzorg in Ter Apel, Vlagtwedde en Bellingwolde.

Ter Apel

Elke maand van 14.00-16.00 uur in Steunstee Ter Apel, Dr. Bekenkampstraat 37.
In de actuele nieuwsbrief vindt u het programma voor de komende periode van de Trefpunten Mantelzorg.

Vlagtwedde

Elke maand van 10.00-11.30 uur in locatie Bthere, Wilhelminastraat 35a.

In de actuele nieuwsbrief vindt u het programma voor de komende periode van de Trefpunten Mantelzorg.

Bellingwolde

Iedere 3e donderdagmiddag organiseert Welzijn Westerwolde Noord het Trefpunt Mantelzorg in De
Meet in Bellingwolde. Hier kunt u terecht met al uw vragen over mantelzorg. Daarnaast maken we er gewoon een gezellige middag van! Mantelzorgers en mensen die mantelzorger zijn geweest zijn van harte welkom op deze middagen. Uiteraard mag u ook degene waarvoor u zorgt meenemen naar het Trefpunt mantelzorg. Er is professionele begeleiding aanwezig. Er zijn diverse creatieve activiteiten, er wordt regelmatig gesjoeld of een korte voorlichting gegeven en u kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een nekmassage. Diverse vrijwilligers zijn aanwezig om u een gezellige middag te bezorgen.

 

Waar: De Meet, Dorpsplein 6 in Bellingwolde

 

Tijd: Vanaf 13.30 – 16.00 uur

 

Sociaal eetcafé Bellingwolde
Wilt u vooraf eten bij het Sociaal eetcafé bij De Meet? Dat kan!

De kosten hiervan zijn € 7,50 per persoon. U krijgt hiervoor een tweegangen menu, aanvang 11.45 uur.

 

Meldt u zich even aan bij Femke Wight als u mee eet? Dat kan via

f.wight@welzijnwesterwolde.nl of via 06-82367596.

Activiteit muziek en bewegen voor mensen met dementie

We zien in de praktijk steeds meer mensen met dementie die thuis wonen. Voor die doelgroep heeft het Steunpunt Mantelzorg een wekelijkse activiteit opgezet in Ter Apel en Bellingwolde. De ene week met een beweegprogramma en de andere week met muziek. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bewegen goed is voor mensen met geheugenproblemen. En daarnaast is het ook erg leuk!

 

Mantelzorgers kunnen naar keuze meedoen, het Trefpunt mantelzorg bezoeken of de mogelijkheid benutten iets voor zichzelf te doen. Praktische zaken als vervoer lossen we graag in overleg op.

Ter Apel

Elke vrijdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur
Locatie: Dr. Bekenkampstraat 37

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marian Kiewiet via 06 – 86 66 01 10. Opgeven kan ook bij de Steunstee bij u in de buurt of bel of mail naar Stichting Welzijn Westerwolde.

 

Bellingwolde

Elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur
Locatie: De Meet, Dorpsplein 6 in Bellingwolde.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Femke Wight via 06 – 82367596. Opgeven kan ook bij de Steunstee bij u in de buurt of bel of mail naar Stichting Welzijn Westerwolde

Jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers zijn jongeren t/m 24 jaar die school met huishoudelijke taken en zorgtaken combineren en intussen proberen hun eigen leven vorm te geven. Jonge mantelzorgers groeien op in bijzondere omstandigheden. Er gaat veel tijd en aandacht naar een ziek of verslaafd familielid. Daarom zijn er soms zorgen en onzekerheden die niet bij hun leeftijd horen.

 

Ben jij een jonge mantelzorger en wil je hier graag eens over praten? Je bent niet de enige! Mail naar mantelzorg@welzijnwesterwolde.nl of app naar 06-86660110. We komen graag met je in contact. Ook kun je de app Jong en Wilt downloaden. Hierin vind  je nog meer informatie over jonge mantelzorgers en een zelftest. Als je je registreert als mantelzorger informeren we je over activiteiten en informeren we je o.a. over het mantelzorgcompliment van de gemeente Westerwolde. Voor het aanmelden als mantelzorger klik hier.

Werk & Mantelzorg

Combineert u werk met mantelzorg? Eén op de vijf werknemers doet dit, in de zorgsector zelfs één op de vier. De combinatie van werken en zorgtaken kan zwaar en lastig zijn. Om ervoor te zorgen dat je beide naast elkaar kunt blijven doen, is het belangrijk dat je een goede balans vindt. Heeft u behoefte aan ondersteuning hierin of wilt u weten hoe u het gesprek met uw werkgever het beste aan kunt gaan? Neemt u dan contact met ons op via Steunstee Ter Apel 0599-582460 of mail naar mantelzorg@welzijnwesterwolde.nl

Vrijwilligerszorg

Mantelzorg en vrijwilligerszorg lijken op elkaar. Toch zijn er belangrijke verschillen. Mantelzorgers zorgen voor iemand vanuit een bestaande relatie en kunnen hun zorg niet zomaar stoppen of zelf regelen. Vrijwilligerszorg wordt meestal geboden vanuit een organisatie. Vrijwilligers kunnen hun zorg zelf indelen en ook weer stopzetten.

Vrijwilligerhulp thuis

Er zijn diverse organisaties en verenigingen die vrijwilligerszorg kunnen bieden. Welzijn Westerwolde biedt ook vrijwilligershulp in de thuissituatie. Vrijwilligers kunnen hulp bieden in de vorm van (zieken)bezoek, (rolstoel)wandelen, uitstapjes en ontspanningsactiviteiten, vervoer, boodschappen doen, begeleiding naar het ziekenhuis, etc.

Vrijwilligerswerk

Veel activiteiten bij organisaties zijn alleen mogelijk (mede) door de inzet van vrijwilligers. Dankzij vrijwilligers kunnen allerlei voorzieningen in stand worden gehouden. Het hoge niveau van leefbaarheid in de gemeente Westerwolde is mede dankzij de inzet van gedreven en gemotiveerde vrijwilligers.

Vrijwilligerswerk is voor iedereen

Vrijwilligerswerk geeft u de kans om uzelf te ontplooien, ervaring op te doen, andere mensen te ontmoeten, een zinvolle tijdsbesteding te hebben of u in te zetten voor iets wat u belangrijk vindt. In de regio is er vrijwilligerswerk voor iedereen, passend bij uw vaardigheden en ervaring. Voor jong en oud, werkend of niet werkend. Wilt u vrijwilligers werk doen? Kijk dan voor actuele vacatures op de vrijwilligersvacature site www.vrijwilligerswerkwesterwolde.nl.

Vrijwilligersverzekering

De gemeente Westerwolde heeft een vrijwilligersverzekering afgesloten voor alle vrijwilligers die actief zijn in de gemeente of voor een organisatie binnen de gemeente.

Vrijwilligerswerk en een uitkering

Heeft u een uitkering dan mag u meestal wel vrijwilligerswerk doen. Vraag uw uitkeringsinstantie naar wat u wel en wat u niet mag doen.

Contact

Wilt u meer informatie over vrijwilligerswerk in de gemeente Westerwolde. Of heeft u behoefte aan een vrijblijvend oriënterend gesprek dan kunt u zich aanmelden bij vrijwilligerswerk@welzijnwesterwolde.nl.