Zorgen voor een naaste. Voor uw zieke partner of kind. Uw ouders of buurvrouw.
Maar wat als de zorg langer duurt dan een paar weken?
Omdat de ziekte chronisch is, of wanneer er sprake is van een beperking?
Dan bent u mantelzorger.
Het is goed om te weten dat u in uw zorgtaak niet alleen hoeft te staan. Langdurige en intensieve zorg voor een ander kan op den duur zwaar worden. Het Steunpunt Mantelzorg kan u ondersteunen. Ervoor zorgen dat u even een adempauze in kunt lassen door bijvoorbeeld respijtzorg te organiseren. Dit betekent dat we soms een vrijwilliger inzetten.
Ontmoetingen regelen met lotgenoten. Uw vragen beantwoorden. De mantelzorgondersteuning is er voor ú als mantelzorger en wordt op maat ingevuld naar uw wens. We denken met u mee en versterken uw eigen kracht en zelfredzaamheid.
Vindt u het fijn om andere mantelzorgers te ontmoeten en kennis en vaardigheden op te doen? Dan bent u van harte uitgenodigd voor het Trefpunt Mantelzorg in Ter Apel of Blijham. De invulling van het Trefpunt Mantelzorg willen we graag afstemmen op de wensen van u als deelnemers. Het Trefpunt is bedoeld voor alle mantelzorgers, van jong tot oud waarbij het niet uitmaakt voor wie u zorgt of met welk ziektebeeld u veel in aanraking komt. De toegang is gratis. Elke maand organiseren we een Trefpunt Mantelzorg in Ter Apel en Blijham.
Trefpunt Mantelzorg:
Elke derde dinsdag van de maand van 10.30-12.00 uur in Hebe, Hoofdstraat 54.
Elke maand van 14.00 tot 16.00 uur, in MFA De Koningsspil, Veurste Rou 2.
In de actuele nieuwsbrief vindt u het programma voor de komende periode van de Trefpunten Mantelzorg.
Jonge mantelzorgers zijn jongeren t/m 24 jaar die school met huishoudelijke taken en zorgtaken combineren en intussen proberen hun eigen leven vorm te geven. Jonge mantelzorgers groeien op in bijzondere omstandigheden. Er gaat veel tijd en aandacht naar een ziek of verslaafd familielid. Daarom zijn er soms zorgen en onzekerheden die niet bij hun leeftijd horen.
Ben jij een jonge mantelzorger en wil je hier graag eens over praten? Je bent niet de enige! Mail naar mantelzorg@welzijnwesterwolde.nl. We komen graag met je in contact. Ook kun je de app Jong en Wilt downloaden. Hierin vind je nog meer informatie over jonge mantelzorgers en een zelftest. Als je je registreert als mantelzorger informeren we je over activiteiten en informeren we je o.a. over het mantelzorgcompliment van de gemeente Westerwolde. Voor het aanmelden als mantelzorger klik hier.
Combineert u werk met mantelzorg? Eén op de vijf werknemers doet dit, in de zorgsector zelfs één op de vier. De combinatie van werken en zorgtaken kan zwaar en lastig zijn. Om ervoor te zorgen dat je beide naast elkaar kunt blijven doen, is het belangrijk dat je een goede balans vindt. Heeft u behoefte aan ondersteuning hierin of wilt u weten hoe u het gesprek met uw werkgever het beste aan kunt gaan? Neemt u dan contact met ons op via Steunstee Ter Apel 0599-582460 of mail naar mantelzorg@welzijnwesterwolde.nl
Mantelzorg en vrijwilligerszorg lijken op elkaar. Toch zijn er belangrijke verschillen. Mantelzorgers zorgen voor iemand vanuit een bestaande relatie en kunnen hun zorg niet zomaar stoppen of zelf regelen. Vrijwilligerszorg wordt meestal geboden vanuit een organisatie. Vrijwilligers kunnen hun zorg zelf indelen en ook weer stopzetten.
Er zijn diverse organisaties en verenigingen die vrijwilligerszorg kunnen bieden. Welzijn Westerwolde biedt ook vrijwilligershulp in de thuissituatie. Vrijwilligers kunnen hulp bieden in de vorm van (zieken)bezoek, (rolstoel)wandelen, uitstapjes en ontspanningsactiviteiten, vervoer, boodschappen doen, begeleiding naar het ziekenhuis, etc.
Veel activiteiten bij organisaties zijn alleen mogelijk (mede) door de inzet van vrijwilligers. Dankzij vrijwilligers kunnen allerlei voorzieningen in stand worden gehouden. Het hoge niveau van leefbaarheid in de gemeente Westerwolde is mede dankzij de inzet van gedreven en gemotiveerde vrijwilligers.
Vrijwilligerswerk geeft u de kans om uzelf te ontplooien, ervaring op te doen, andere mensen te ontmoeten, een zinvolle tijdsbesteding te hebben of u in te zetten voor iets wat u belangrijk vindt. In de regio is er vrijwilligerswerk voor iedereen, passend bij uw vaardigheden en ervaring. Voor jong en oud, werkend of niet werkend. Wilt u vrijwilligers werk doen? Kijk dan voor actuele vacatures op de vrijwilligersvacature site www.vrijwilligerswerkwesterwolde.nl.
De gemeente Westerwolde heeft een vrijwilligersverzekering afgesloten voor alle vrijwilligers die actief zijn in de gemeente of voor een organisatie binnen de gemeente.
Heeft u een uitkering dan mag u meestal wel vrijwilligerswerk doen. Vraag uw uitkeringsinstantie naar wat u wel en wat u niet mag doen.
Wilt u meer informatie over vrijwilligerswerk in de gemeente Westerwolde. Of heeft u behoefte aan een vrijblijvend oriënterend gesprek dan kunt u zich aanmelden bij vrijwilligerswerk@welzijnwesterwolde.nl.
Welzijn Westerwolde is er voor u. Voor vragen, ondersteuning en een activiteitenaanbod vanuit de Steunstee.
Voor vragen of het maken van een afspraak zijn we telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 16.00 uur op 0599-582460.
Of via info@welzijnwesterwolde.nl.
U kunt ook binnenlopen tijdens de inloopspreekuren. Hieronder een overzicht.
Steunstee Ter Apel, Dr. Bekenkampstraat 37
Maandag 09.00-12.00 uur
Donderdag 09.00-12.00 uur
Steunstee Sellingen, Korteweg 2d
Dinsdag 09.00-11.00 uur
Donderdag 09.00-11.00 uur
Steunstee Vlagtwedde, Dr. P. Rinsemastraat 7
Maandag 14.00-16.00 uur
Woensdag 09.00-11.00 uur
Vrijdag 09.00-11.00 uur
MFA De Koningsspil, Veurste Rou 2 Blijham
Maandag 09.00-12.00 uur
Financieel spreekuur maandag 13.00-15.00 uur
De Meet, Dorpsplein 6 Bellingwolde
Financieel spreekuur maandag 09.00-11.00 uur
Reiderstee, Reidersingel 29 Bellingwolde
Woensdag 09.00-12.00 uur
Donderdag 09.00-12.00 uur
Korteweg 2d, 9551 BM Sellingen
Tel. (0599) 322 227
midden@welzijnwesterwolde.nl
Dr. Bekenkampstraat 37, 9561 RD Ter Apel
Tel. (0599) 582 460
zuid@welzijnwesterwolde.nl
Dr. P. Rinsemastraat 7, 9541 AL Vlagtwedde
Tel. (0599) 312 291
midden@welzijnwesterwolde.nl
Veurste Rou 2, 9697 RZ Blijham
Tel. (0597) 561 656
noord@welzijnwesterwolde.nl
Kerkstraat 10, 9698 AR Wedde
Tel. (0597) 563 374
noord@welzijnwesterwolde.nl
Reidersingel 29-31, 9695 GD Bellingwolde
Tel. (0597) 675 794
noord@welzijnwesterwolde.nl
Hier kan meer info komen of een verwijzing naar en pagina of document